حجامت

حجامت چیست ؟

روشی پیشرفته و هوشمند با قدمت 7000 ساله است که به عنوان یک سنت الهی نیز در روایات و سیره پیامبران و ائمه اطهار مطرح گردیده و جز احکام امضائی اسلام است و در طب سنتی به عنوان رکن درمان به حساب می آید که در آن با هدف پیشگیری یا درمان با بادکش گذاری و زدن تیغ در لایه های میانی دو کتف فرد (یا اعضاء دیگر ) به تعداد معین به تناسب هر فرد از چند قطره تا 70 سی سی خون خارج می شود . حجامت هم اکنون در کشور های مختلف جهان به عنوان کمک به درمان یا درمان قطعی طیف وسیعی از بیمارها و پیشگیری ار بیمارها در حال استفاده می باشد .

جایگاه حجامت در طب اسلامی :

حجامت در کلام پیامبر اکرم (ص) و ائمه هدی (ع) جایگاه بس ویژه ای دارد تا جائی که پیامبر در معراج خود درباره ی حجامت مورد خطاب ملائکه واقع می شوند و این امر به او تاکید می نمایند .

بزرگان دین عمل حجامت را یک سنت مستحب و دارای ثواب که موجب پیشگیری و درمان طیف وسیعی از بیماریهاست رواج و آموزش داده اند . در حدیث معراج نیز آمده است (( یا محمد ، احتجم و امر امتک بالحجامه )) یعنی ای محمد (ص) حجامت کن و امتت را به حجامت امر کن (بحارج 62 ص300 باب 98)

پیامبر خدا (ص) فرمودند : اگر خون درونتان به جوش می آید ، حجامت کنید چرا که خون ، گاه ممکن است در درون شخص ، طغیان کند و وی را بکشد . (طب الائمه ، مترجم جابر رضوانی )

پیامبر خدا (ص) فرموده : درد ، سه چیز است و درمان نیز سه چیز . اما درد ، عبارت است از : خون ، تلخه و بلغم ، درمان خون ، حجامت است ،درمان بلغم ، حمام است و داروی تلخه نیز راه رفتن (طب الائمه ، مترجم جابر رضوانی )

امام رضا (ع): سفارش مى‌‏کنم که پس از حجامت یا فصد، آب انار را با مکیدن آن بنوشید. مکیدن آب انار خون را زنده و تن را با نشاط خواهد ساخت. پس از حجامت و فصد، از خوردن غذاهاى نمک‏دار تا مدت ۳ ساعت بپرهیزید، چون اگر این پرهیز مراعات نشود، بعید نیست که انسان به بیمارى جرب دچار شود.

امام حسن عسکرى‏ (ع) مى‌‏فرماید: «بعد از حجامت انار شیرین میل کنید، چون انار خون را آرام مى‏کند و آن را در مسیر خود صاف مى‌‏گرداند.»

پیامبر اکرم (ص): جبرئیل چندان مرا به انجام حجامت دعوت کرد که پنداشتم گویی حجامت واجب است.


دیدگاه ها
کد امنیتی